Pas je hosts file aan (Windows)

Gewijzigd op Thu, 03 Feb 2022 om 06:54 PM

Met je hosts file kun je je computer vertellen op welk IP-adres je een website wil opvragen. Op deze manier kun je een site testen op een andere server dan waar de DNS naartoe verwijst, bijvoorbeeld als je site net verhuisd is.

Aanpassen hosts file
Voor het wijzigen van je hosts file heb je het IP-adres nodig van de server waar je de site op wilt testen. Het IP-adres van de Savvii server waar je website op staat na een verhuizing vind je via admin.savvii.com, via Beheer -> DNS.

Open nu je hosts file. Deze vind je standaard in de map C:/Windows/System32/drivers/etc. Open het bestand hosts als administrator (klik rechts -> Open als administrator). Standaard wordt dit geopend in Kladblok, tenzij je zelf een ander programma als standaard hebt ingesteld:

hosts file windows

In dit bestand voeg je een nieuwe regel toe die er als volgt uitziet:

xxx.xxx.xxx.xxx jouw-site.nl www.jouw-site.nl

Vervang hier xxx.xxx.xxx.xxx door het IP-adres dat je eerder opgezocht hebt, en jouw-site.nl door de domeinnaam waar je de site straks op wil kunnen bereiken.

Sla vervolgens het bestand op. Vergeet niet je browser opnieuw op te starten om deze de wijziging in te laten laden.

Testen wijziging
Je kunt op een aantal manieren controleren of de wijziging van de hosts file geslaagd is.
ping windows hosts file
Je kunt met een druk op de Start-toets zoeken naar cmd. Hiermee open je de Windows command line. In de command line typ je vervolgens ping jouw-site.nl, en druk je op Enter.

Je ziet vervolgens vanaf welk IP-adres het antwoord komt. Werkt de ping wel, maar is de wijziging in je browser niet te zien? Herstart dan je browser.

Terugdraaien wijziging
Je kunt de wijziging in de hosts file ongedaan maken door de regel uit het bestand te verwijderen. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een hekje (#) voor de toegevoegde regel. Windows ziet de regel dan als comment en zal niks doen met de informatie. Vergeet niet hierna het bestand weer op te slaan!