In deze handleiding loodsen we je door de configuratie van een nieuwe WordPress multisite. Afhankelijk van de keuze die je maakt, zijn de verschillende sites straks te vinden als nieuwesite.voorbeeld.nl of voorbeeld.nl/nieuwesite. Je kunt er dus voor kiezen om je multisite te draaien met de verschillende subsites als subdomein of als subdirectory. Je kunt later nog configureren of je de multisite wilt gebruiken onder twee of meer hele verschillende domeinen. Nog andere vragen over multisites? Lees de FAQ of neem contact op met support.
1. WordPress basisconfiguratie
Voor het instellen van een multisite is het van belang dat je hoofddomein juist is ingesteld. Je kunt hier niet de tijdelijke Savvii-URL voor gebruikten (x.savviihq.com). Voor meer informatie over het wijzigen van de Home- en Site-URL kun je dit artikel lezen.
Als je je multisite wil gebruiken met subdomeinen, is het belangrijk je hoofddomein in te stellen op
https://voorbeeld.nl (zonder
www.). Kies je voor subdirectories of verschillende domeinen, maakt het niet uit of je wel of geen
www. voor je primair domein hebt staan.
Het aanzetten van de multisite-functionaliteit gaat via een aanpassing in het bestand wp-config.php. Dit bestand kun je vinden door via sFTP verbinding te maken met je site, en naar de map /wordpress/current/ te gaan. Daar download je het bestand, om de volgende regel in te voegen:
Deze regel voeg je in boven de regel waar staat: “That's all, stop editing! Happy blogging.”
Je wp-config.php ziet er nu als volgt uit:
Vervolgens upload je de wp-config.php naar dezelfde map als waar deze vandaan kwam, en overschrijf je de vorige versie.
3. Multisite configureren
Als je nu weer inlogt in je WP-admin, zie je in de linkerbalk onder Tools de optie Network Setup. In dit menu kies je vervolgens voor welke configuratie je wilt gaan:
Je kunt hier ook de titel van de multisite aangeven en eventueel het mailadres van de administrator wijzigen. Als je helemaal tevreden bent, kun je op Install klikken.
4. Toevoegen configuratie aan wp-config.php
De volgende stap in het installatieproces laat een blok code zien om aan de wp-config.php toe te voegen. Deze code kan direct onder de regel die je eerder voor het aanzetten van de multisite hebt toegevoegd worden geplakt, op dezelfde manier als in stap 2.
De andere stap die je te zien krijgt, het aanpassen van je .htaccess-bestand, is bij Savvii niet noodzakelijk. Dit hebben wij al in onze configuratie verwerkt.
Je bent nu klaar om je multisite te gaan gebruiken!
Optioneel: Domain mapping
In de nieuwste versies van WordPress (na 4.5) zit standaard de optie om domain mapping te gebruiken in je multisite. Je kunt de verschillende subsites onder verschillende domeinnamen bereiken door in het menu dat je bereikt via Sites -> All Sites het veld Site Address (URL) van elke subsite aan te passen naar de domeinnaam die je voor de subsite wil gaan gebruiken. Let op! Hier moet ook https:// voor staan.
Deze domeinen dien je vervolgens ook toe te voegen binnen
admin.savvii.com. Zo weet de server wat er met verkeer dat via deze domeinnaam op de server uitkomt naar welk hostingpakket het verkeer gestuurd moet worden.