De hosts file bepaalt op welk IP-adres je computer naar een site zoekt. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij het testen van je site op een nieuwe server. Door een regel in de hosts file toe te voegen kan je er voor zorgen dat jouw computer naar de nieuwe server zoekt, terwijl andere bezoekers de live site zien. Je kan hiermee simuleren dat de DNS (Domain Name System) omgezet is. Als je na het aanpassen van je hosts file dus in je browser naar jouw domein gaat, of een van de andere domeinen die in je hosts file staan naar onze server, dan zal je browser de inhoud van onze server afhalen. In je browser komt het live domein te staan, maar in feite ben je rond aan het browsen op de nieuwe server bij ons. In deze handleiding laten we zien hoe je de hosts file aanpast op een Windows computer. Als je een Mac computer hebt kun je hier lezen hoe je je hosts file aanpast.

- Ga naar de map 'C:\Windows\System32\drivers\etc' en open het bestand ‘hosts’ met kladblok als administrator.

Met openen als administrator zorg je ervoor dat je het bestand kan opslaan, nadat het aangepast hebt. Je ziet nu in het bestand uitgelegd wat het bestand op je computer doet.

- Voeg een regel toe met: het nieuwe IP-adres van de site in + de naam van de site met en zonder www.

- Sla het bestand op.

De computer zal nu naar savvii.nl en www.savvii.nl zoeken op het ingevoerde IP-adres. De site die live staat is voor andere bezoekers nog steeds te zien. Wil je de site op het ingevoerde IP-adres live zetten, dan moet je je DNS aanpassen.

Test aanpassingen hosts file

Om te testen of het gelukt is kun je het ping commando gebruiken. Je kan dit commando uitvoeren in de  opdrachtprompt (cmd). Met het ping commando probeert de computer een verbinding met de site te leggen en kun je zien op welk IP-adres dit gedaan wordt.

- Zoek naar ‘cmd’ in de zoekbalk van Windows en open het programma.

- Voer het commando ‘ping’ + de domeinnaam in.

- Druk op enter om het commando uit te voeren

Je ziet nu van welk IP-adres de computer data verzamelt als je zoekt naar savvii.nl. Ook is te lezen of er succesvol contact is gelegd. De computer krijgt antwoord van het IP-adres en dat betekent dat de verbinding goed is.

Hosts file herstellen

Als je de live site weer wilt zien, kun je de regel uit het bestand verwijderen of een hekje (#) voor de regel plaatsen. Wanneer je een hekje voor de regel zet, ziet de computer het als een comment/notitie en verandert er dus niks aan de instellingen op je computer.