De hosts file bepaalt op welk IP-adres je computer naar een site zoekt. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij het testen van je site op een nieuwe server. Door een regel in de hosts file toe te voegen kan je er voor zorgen dat jouw computer naar de nieuwe server zoekt, terwijl andere bezoekers de live site zien. Je kan hiermee simuleren dat de DNS (Domain Name System) omgezet is. Als je na het aanpassen van je hosts file dus in je browser naar jouw domein gaat, of een van de andere domeinen die in je hosts file staan naar onze server, dan zal je browser de inhoud van onze server afhalen. In je browser komt het live domein te staan, maar in feite ben je rond aan het browsen op de nieuwe server bij ons. In deze handleiding laten we zien hoe je de hosts file aanpast op een Mac computer. Als je een Windows computer hebt kun je hier lezen hoe je je hosts file aanpast.

- Zoek via Spotlight naar ‘terminal’ en open het programma.

- Typ in de terminal het volgende commando in: sudo nano /private/etc/hosts en druk op enter.

- Vul het wachtwoord van je admin account in en druk op enter (er zijn geen tekens zichtbaar wanneer je het wachtwoord intypt).
Let op: Dit is het wachtwoord van jouw computer. Je kan hier niet het wachtwoord van de website gebruiken.

Je krijgt nu de hosts file te zien. In dit bestand kun je sites op een ander IP-adres benaderen wanneer je een regel toevoegt.

- Voeg een regel toe met het nieuwe IP-adres van de site in plus de naam van de site met en zonder www. .

- Sla het bestand op met CTRL + o (de terminal zal vragen of je het bestand wilt overschrijven, druk op enter om te bevestigen).

Tenslotte kan je het cachegeheugen legen. Dan weet je zeker dat de aanpassingen goed door komen en je geen oude situatie te zien krijgt. Dit kan je doen in de terminal nadat je de hosts file hebt afgesloten

- Sluit het hosts file bestand af met CTRL + x .

- Typ in de terminal het volgende commando in: dscacheutil -flushcache.

De computer zal nu naar savvii.nl en www.savvii.nl zoeken op het ingevoerde IP-adres. De site die live staat is voor andere bezoekers nog steeds te zien. Wil je de site op het ingevoerde IP-adres live zetten, dan moet je de DNS aanpassen.

Test aanpassingen hosts file

In de terminal kan je ook testen of de computer nu ook naar dit IP-adres zoekt. Dit doe je door middel van het ping commando.

-
Vul in de terminal het volgende in: ping + je domeinnaam. Druk op enter.

In het venster is te zien met welk IP-adres de computer communiceert en of de data succesvol ontvangen wordt. In dit geval is het niet gelukt. Er zijn geen data packets binnen gekomen op de site. Als dit wel het geval is, dan is er wel een succesvolle verbinding gemaakt.