Via admin.savvii.nl is het mogelijk om de verschillende domeinen die gekoppeld zijn aan je site te beheren. Er zijn verschillende scenario's mogelijk afhankelijk van wat je wilt bereiken. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Het beheer van de domeinen voor een bepaalde site kan door in te loggen op admin.savvii.com. Daarna klik je op beheren achter het domein dat je wilt gaan aanpassen. Hierna ga je naar het tabblad domeinen.

Let op: wil je een nieuwe site maken voor een nieuw domein? Kijk dan in het artikel over het toevoegen van sites of het bestellen van pakketten. Wil je een site verwijderen uit je pakket? Maak dan een ticket aan met dit verzoek. Wil je een pakket opzeggen? Kijk dan in het artikel over het opzeggen van pakketten.

Een alias toevoegen

Je voegt een alias toe als je een domein wilt toevoegen dat als hoofddomein moet gaan werken. Een account kan meerdere gelijkwaardige hoofddomeinen hebben. Je doet dit als je gebruik maakt van een multisite omgeving waarbij elk domein een eigen site moet weergeven. Je gebruikt dit ook bij een plugin als WPML om je site in meerdere talen weer te geven. Je gaat als volgt te werk:

1. Klik op Domein Toevoegen

2 Geef aan welke alias je wilt toevoegen en selecteer bij 'redirect naar domein' de optie 'geen redirect'. Druk vervolgens op toevoegen.

Hierna wordt het domein als alias toegevoegd. Het kan 5 minuten duren voordat deze wijziging op de server is verwerkt. Hierna zal je site ook verkeer van het nieuwe domein als alias accepteren. De DNS van dat domein moet natuurlijk wel naar deze server verwijzen om dit te laten werken. Je vindt het benodigde IP-adres in het tabblad DNS.

Een domein met redirect toevoegen

Het is is ook mogelijk om een domein met een redirect toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld een redirect van het domein met www ervoor naar het domein zonder www ervoor zijn. Dit kan ook een redirect van een specifiek domein naar een bepaalde submap zijn. Bijvoorbeeld van sportwinkel-hardlopen.nl naar sportwinkel.nl/hardlopen. Hiervoor volg je de volgende stappen:

1. Klik op Domein Toevoegen

2. Kies bij 'redirect naar domein' het hoofddomein waar je de redirect naar wilt verwijzen.

3. Er verschijnt nu een extra optie 'redirect naar pad'. Als je hier niks invult redirect het domein 1-op-1 naar het hoofddomein. Dus domeinb.nl stuurt door naar domeina.nl. Maar ook domeinb.nl/submap redirect naar domeina.nl/submap. Vul je wel wat in, dan redirect je een domein naar een specifieke submap. Bijvoorbeeld mijnwebsite-engels.nl naar mijnwebsite.com/en. Je kiest dan voor pad /en. Het 'redirect naar pad' veld moet altijd met een / beginnen. Lees dit artikel voor meer toelichting over {request_uri}. Klik daarna op toevoegen.

Hierna wordt het domein als redirect toegevoegd. Het kan 5 minuten duren voordat deze wijziging op de server is verwerkt. Hierna zal je site ook verkeer van het nieuwe domein als redirect accepteren. De DNS van dat domein moet natuurlijk wel naar deze server verwijzen om dit te laten werken. Je vindt het benodigde IP-adres in het tabblad DNS.

Handig om te weten

• Wil je een redirect of alias van een site aanpassen? Klik dan achter de betreffende alias/redirect op aanpassen. Een redirect wordt vaak in de browser cache en Varnish cache opgeslagen. Verwijderen de caches dus na het aanpassen van een redirect om dit te testen.
  • Wil je een redirect of alias van een site verwijderen? Klik dan achter de betreffende alias/redirect op verwijderen.
  • Redirects vinden altijd plaats met een 301 (permanent) header. Dat betekent dat aan zoekmachines wordt verteld dat deze redirect definitief is en dat alleen het uiteindelijke domein geïndexeerd moet worden. Wil je een ander type redirect instellen? Maak dan een ticket aan
  • Het doorvoeren van een wijziging duurt ongeveer 5 minuten. Ben je constant bezig om domeinen toe te voegen. Dan kan het gebeuren dat ze in groepen worden geactiveerd.
  • Wil je HTTPS forceren? Maak dan een ticket aan via deze link.
  • Je kunt meerdere hoofddomeinen hebben met allemaal eigen redirects. Dit is handig bij multisites en sites met WPML.
  • Let erop dat je je hoofddomein overeen laat komen met het hoofddomein dat is ingesteld in de WP-admin (settings > general) van je site. Anders krijg je een redirect-loop.