Domeinen, aliassen en redirects instellen

Gewijzigd op Tue, 18 Jan 2022 om 06:19 PM

Je kunt via admin.savvii.com meerdere domeinen aan één hostingpakket toevoegen. Dit is handig met bijvoorbeeld een multisite. Deze extra aliassen werken dan als aanvullende hoofddomeinen. Ook kun je er met een redirect voor zorgen dat verkeer vanaf een bepaald domein op een specifiek onderdeel van je site uitkomt. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn, en hoe je het gewenste eindresultaat bereikt. Voor alle domeinen die je kunt toevoegen als alias of als redirect geldt dat de A-records in de DNS van het domein naar de server bij Savvii moet wijzen, en de AAAA-records zijn verwijderd.

Aliassen en redirects

Het verschil tussen aliassen en redirects is het volgende: als je een domein als alias aan je site toevoegt, weet de server dat verkeer vanaf dat domein naar jouw site toegestuurd moet worden. Je site staat dus bekend onder verschillende domeinnamen. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een multisite. Als je een redirect instelt, geef je aan dat verkeer vanaf een bepaald (sub)domein naar een specifiek onderdeel van je website doorgestuurd moet worden. Je kunt zo bijvoorbeeld blog.domein.nl doorsturen naar domein.nl/blog, of nederlandsdomein.nl naar jouwsite.com/nl. Ook kun je de opgevraagde URI (pad achter de domeinnaam, of Request_URI) juist gelijk houden: een redirect van DomeinA.nl/voorbeeld/contact naar DomeinB.nl/voorbeeld/contact

Aliassen instellen

Om een extra hoofddomein aan je site toe te voegen ga je in admin.savvii.com naar de beheerpagina van de site naar het tabblad Overzicht.

Hier kun je via de knop Domein toevoegen het domein toevoegen dat je aan je site wilt koppelen. Kies hier of je het domein met of zonder www. wil gebruiken (Let op: dit stel je ook in als Home- en Site-URL in WordPress, houd dit gelijk!. Vul vervolgens de gewenste versie van je domein in, en kies voor Geen redirect (standaard). Klik op Opslaan om de wijziging op te slaan.

Als je de versie van je extra domein mét www. hebt ingesteld, kun je voor het domein zonder www. een redirect instellen, of andersom.

Redirect instellen

Om een redirect aan je site toe te voegen ga je in admin.savvii.com naar de beheerpagina van de site naar het tabblad Overzicht

Hier kun je rechts van een domein op de drie puntjes klikken en vervolgens op Bewerken klikken. Daar kun je aangeven dat dit domein een redirect is. Klik vervolgens op Opslaan.

Je kunt ook via de knop Domein toevoegen het domein invoeren waarmee je een redirect wil instellen. Vink daarbij de optie Dit is een redirect aan. Kies daarna achter Redirect naar domein voor het juiste hoofddomein waar je een redirect naartoe wil instellen.

Bij Redirect naar pad kun je vervolgens een pad invullen. Naar dit onderdeel van je site wordt al het verkeer doorgestuurd, als het binnenkomt vanaf het domein dat je bij Domein invult.

Hierbij is de variable {request_uri} belangrijk. Dit is het gedeelte van de opvraagde URL achter het primaire domein. In domein.nl/help/contact bestaat de request_uri dus uit /help/contact. Als je niets invult in het veld Redirect naar pad wordt automatisch de request_uri aan de redirect toegevoegd. Verkeer vanaf DomeinA.nl/help/contact wordt dan dus doorgestuurd aan DomeinB.nl/help/contact, zonder dat je dit zelf hoeft in te stellen.

Wil je redirecten naar een aangepast pad? Dan moet je handmatig specificeren waar {request_uri} moet komen te staan. Houd er daarbij rekening mee dat deze variabele de eerste forward slash (/) al bevat, deze hoef je dus niet nog in te voeren. Ook is het nodig om het pad te beginnen met een forward slash (/). Wil je alleen redirecten naar het hoofddomein, en de request_uri negeren? Vul dan alleen de forward slash (/in als waarde voor Redirect naar pad.

In het onderstaande voorbeeld zie je het instellen van een redirect van nieuwdomein.nl naar hoofddomein.nl/nl. Alles wat volgt op nieuwdomein.nl (de request_uri) wordt ingevoegd na hoofddomein.nl/nl

Dus: nieuwdomein.nl/help/contact wordt geredirect naar hoofddomein.nl/nl/help/contact.