Memcached instellen op je VPS

Gewijzigd op Tue, 18 Jan 2022 om 06:24 PM

Alle VPS pakketten bij Savvii zijn uitgerust met memcached. Memcached is een object caching systeem dat bijvoorbeeld de resultaten van database queries kan cachen. Het cachen van objecten is vooral nuttig als er in jouw site weinig volledige pagina's gecached kunnen worden omdat je bijv. veel dynamische content hebt (zoals webshops) of gebruik maakt van sessies in PHP.

Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken moet je Memchached activeren via een plugin op jouw WordPress site. W3 Total Cache en Memcached Redux zijn de meest bekende plugins hiervoor. Memcached Redux is een kleine, lichte plugin die enkel object-caching via Memcached doet. De zwaardere plugin W3 Total Cache heeft meerdere vormen van caching en hoewel het meer stappen vergt om alles goed in te stellen, kan dit ook bijdragen aan een nog snellere site.

Let er wel op dat je niet beide plugins installeert en instelt om Memcached te gebruiken voor object caching! De plugins zullen elkaar dan in de weg gaan zitten.

Memcached Redux
De installatie bestaat uit 3 stappen:
1. Installeer de Memcached Redux plugin
2. Verplaats het bestand wp-content/plugins/memcached-redux/object-cache.php naar wp-content/object-cache.php . Let op: kopieer het bestand niet, maar verplaats het daadwerkelijk!
3. Voeg de volgende regels toe aan wp-config.php, nadat DB_NAME gedefinieerd wordt maar voordat wp-settings.php geladen wordt:
// Cache prefix for memcached
define('WP_CACHE_KEY_SALT', md5(DB_NAME . __FILE__));

Het verplaatsen van object-cache.php kun je uitvoeren via sFTP.

W3 Total Cache
De installatie en configuratie van W3 Total Cache heeft wat meer voeten in de aarde:
1. Installeer de W3 Total Cache plugin.
2. Ga naar de plugin door bovenin of in het menu links op 'Perfomance' te gaan staan en klik op 'General Settings'.
3. Onder 'Page Cache' zet je 'Page Cache Method' op 'Memcached'.
4. Zet onder 'Database Cache' het vinkje uit.
5. Zet onder 'Object Cache' het vinkje aan en selecteer bij 'Object Cache Method': 'Memcached'.
6. Ga naar 'Fragment Cache' en zet deze op 'MemCached'.
7. Klik op 'Save Settings & Purge Caches'

Mocht je Minify of andere caches aanzetten selecteer dan ook Memcached. Zet Database Cache niet aan als je Object Cache gebruikt, dit zal je site namelijk trager maken.