Repareer je database met WP_allow_repair

Gewijzigd op Tue, 18 Jan 2022 om 06:34 PM

WordPress is afhankelijk van de goede werking van de MySQL-database. Als je het vermoeden hebt dat je database corrupt geraakt is, kun je deze repareren. Een corrupte database herken je aan missende data of soms een weggevallen connectie. Dit kan soms betekenen dat je niet meer in je WP-admin kunt komen.

Let op! Voor je een poging doet om je database te repareren, is het verstandig een backup te maken van je database. Dit kan via admin.savvii.com
Het repareren van je database kan op drie manieren:

1. Met WP_ALLOW_REPAIR in de wp-config.php
WordPress kan zelf je database herstellen. Om WordPress de opdracht te geven dit te doen, moet je de volgende regel toevoegen aan je wp-config.php. Dit bestand vind je via sFTP in de wordpress/current/-map van je site.
define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);
Overschrijf de originele wp-config.php met de aangepaste versie. Zorg ervoor dat je verder niets aanpast in het bestand.

Daar zie je het volgende scherm:

database repair wp

Je ziet hier de opties om de database te repareren, of om te repareren en optimaliseren. Voor een standaard reparatie van je database is de eerste optie voldoende. Het optimaliseren van je database leidt tot een onbereikbare website, dus dit kan onwenselijk zijn.

Let op! Vergeet als de reparatie is afgerond niet de regel die je net hebt toegevoegd weer te verwijderen.

2. Via phpMyAdmin
Je kunt de databasereparatie ook uitvoeren via de phpMyAdmin. Hiervoor heb je wel de inloggegevens van je database nodig. Deze kun je vinden in de email die naar je is gestuurd toen je hostingpakket werd opgeleverd, of in de wp-config.php. Deze vind je via sFTP in de map wordpress/current/. In je wp-config.php lees je ook welke databaseserver je moet hebben.

De phpMyAdmin vind je voor alle Shared pakketten via admin.savvii.com, via het tabje Database. Voor VPS wordt dit aan je gecommuniceerd als phpMyAdmin ingeschakeld wordt. Lees hier meer over phpMyAdmin op VPS.

Als je bent ingelogd op de phpMyAdmin, klik je door naar de database van je site. Je kunt daar de alle tabellen selecteren die je wil repareren. Vervolgens kies je voor Repair Table. Dit wordt dan meteen uitgevoerd.

Screenshot from 2019-02-06 15-50-19

3. Via SSH (alleen op VPS waar dit is aangevraagd)
Via SSH kun je met het volgende commando je database repareren:
mysqlcheck -u SYSTEEMNAAM -p --auto-repair SYSTEEMNAAM
Vervang hier SYSTEEMNAAM door je Savvii username (deze gebruik je ook als gebruikersnaam om op SSH in te loggen). Er wordt vervolgens gevraagd om een wachtwoord: dit is het wachtwoord van de database. Deze kun je vinden in je wp-config.php.