W3 Total Cache instellen bij Savvii

Gewijzigd op Thu, 17 Feb 2022 om 02:19 PM

Wil je weten wat de beste W3 Total Cache instellingen zijn? Lees dan verder.

Voordat je begint met het instellen van W3 Total Cache is het handig eerst een aantal testen te doen met webpagetest.org om een zogenaamde '0-meting' te hebben. Na elke wijziging is het verstandig om te testen wat de verschillen zijn op de first-byte-time en de totale laadsnelheid. Niet alle instellingen bieden namelijk winstsnelheid, het verschilt per site.

Hoe je de snelheid van je site kunt meten wordt in ons artikel over het meten van website snelheid uitgelegd.

De plugin is uitgebreid waardoor je vele opties hebt die je kunt instellen. Wij lopen de algemene instellingen van de plugin met je door.

1. W3 Total Cache installeren
  2. Algemene instellingen
  3. Pagina Cache
  4. Minify
  5. Opcode Cache
  6. Database Cache
  7. Browser Cache
  8. CDN
  9. Reverse proxy (via Varnish)

W3 Total Cache installeren

Zorg er eerst voor dat je de plugin installeert via de plugindirectory van WordPress.

1. In de backend navigeer je naar Plugins.

2. Klik op Nieuwe plugin om een plugin te installeren vanuit de plugindirectory van WordPress.

3. Zoek met het trefwoord W3TC of W3 Total Cache (enter).

4. Klik op Nu installeren om W3 Total Cache te installeren.

5. Na installatie is de plugin klaar om geactiveerd te worden. Klik op Activeren.

6. Mogelijk zie je een melding zoals deze. Je mag de melding negeren, wij zorgen er namelijk voor dat jouw WordPress installatie al ondersteuning heeft voor W3 Total Cache.

7. Als de plugin succesvol geactiveerd is dan zie je een blauwe gloed onder W3 Total Cache en een knop om de plugin te deactiveren.

Algemene instellingen

Heb je W3 Total Cache geïnstalleerd? Dan vind je het overzicht algemene instellingen van W3 Total Cache uit deze handleiding terug in de backend van WordPress onder: Performance --> General Settings.

Verder in deze handleiding lopen we de verschillende opties binnen de algemene instellingen door.

Pagina Cache

Pagina Cache slaat de kant-en-klare HTML van jouw pagina op en laat deze zien aan jouw bezoekers. Dat betekent dat veel php functies en database queries niet meer gedaan hoeven worden. Op de server passen wij dit voor alle sites al toe met Varnish. Dit is sneller dan de Pagina Cache van W3 Total Cache. Normaal gesproken kan Pagina Cache dus uitblijven.

Mocht je geen gebruik maken van Varnish door bijvoorbeeld hardnekkige cookies, dan is Pagina Cache van W3 Total Cache een tijdelijke maar effectieve oplossing om de site te versnellen.

1. Activeer Page Cache direct door een vinkje voor Activeer in te geven.

2. Voor sites op shared hosting gebruik je Disk: Enhanced en voor sites op VPS gebruik je Memcached.

3. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan.

[1] Let op: Memcached dien je eerst binnen WordPress te configureren. Volg daarvoor de handleiding Memcached instellen op je VPS. Memcached op VPS'en kunnen lokaal worden bereikt op 127.0.0.1:11211.

Minify

Minify zorgt ervoor dat tekst bestanden zoals html, CSS en JavaScript kleiner worden opgeslagen door bijv. witregels en comments te verwijderen. Combine zorgt ervoor dat meerdere CSS en JS bestanden worden samengevoegd tot één CSS en/of JS bestand. Hierdoor hoeft er minder data verstuurd te worden.

Minify is erg gevaarlijk en kan gemakkelijk je site stukmaken. Test dit daarom goed, óók op snelheidsimpact. Minify niet je HTML, dat is niet nodig omdat Savvii al gzip gebruikt om de html te verkleinen. Dat is ook de reden waarom voor CSS en JS alleen combine aangeraden wordt door ons. Kies in alle gevallen voor de standaard minifiers.

1. Activeer Minify direct door een vinkje voor Activeer in te geven.

2. Laat de optie op Auto aangevinkt staan. Met de optie Handmatig kun je onder de geavanceerde instellingen specifieke bestanden instellen om minify op toe te passen.

3.

Voor sites op shared hosting gebruik je Disk

Voor sites op VPS gebruik je Memcached [1]

4. Laat dit op Miniffy (default) staan als beginwaarde [2]

5. Kies hier een Javascript minifier. Laat dit op JSMin staan als beginwaarde.

6. Kies hier een CSS minifier. Laat dit op Minify staan als beginwaarde.

[1] Memcached dien je eerst binnen WordPress te configureren. Volg daarvoor de handleiding Memcached instellen op je VPS. Memcached op VPS'en kunnen lokaal worden bereikt op 127.0.0.1:11211.

[2] Zorg ervoor dat HTML minify uit staat (Performance --> Minify --> HTML & XML). Bij Savvii maken we namelijk reeds gebruik van gzip om HTML te verkleinen.

Opcode Cache

Sites op VPS'en maken bij het activeren van de plugin direct gebruik van de Opcode Caching met Zend Opcache. Sites op shared hosting kunnen geen gebruik maken van Opcode Cache.

Database Cache

Database caching kan erg handig zijn in gevallen dat paginacaching niet kan of mag werken, bijv. bij webwinkels of sites die sessies gebruiken. Het kan echter soms je site vertragen als het via de harddisk gaat.

1. Activeer Database Cache direct door een vinkje voor Activeer in te geven.

2. Kies in onze shared pakketten voor Disk en voor VPS’en voor Memcached.

Stel in de geavanceerde instellingen: Performance --> Cache geen queries in voor ingelogde gebruikers. De optimale lifetime voor cache objects verschilt per site, de onze is 3600 sec. Hoe meer bezoekers hoe korter je de tijd kunt zetten.

Browser Cache

Gebruik deze optie in zijn geheel niet! Opties als gzip compressie en het zetten van cache-control headers handelt Savvii al af op een hoger niveau in de hosting-stack. Het nogmaals activeren van HTTP compression (gzip) kan problemen veroorzaken.

1. Browser Cache staat standaard actief. Deactiveer dit direct door het vinkje uit te zetten en op Save all settings te klikken.

CDN

Een CDN zorgt ervoor dat statische content op je website zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, video's en HTML-bestanden gecached en geserveerd wordt.

Maak je gebruik van het Savvii CDN dan hoef je dit niet meer verder in te stellen in W3 Total Cache. Als je een externe CDN tot je beschikking hebt dan kun je deze in dit overzicht instellen.

Reverse Proxy (via Varnish)

Een reverse proxy is vergelijkbaar met, maar slimmer dan een CDN omdat het alle verzoeken naar de site kan afhandelen voordat WordPress dit moet doen. Varnish controleert dan of de content cachable is en geserveerd kan worden. Als de content niet geserveerd kan worden door Varnish, dan stuurt Varnish het verzoek door naar de webserver nginx. Het verzoek wordt vervolgens door WordPress afgehandeld.

Je mag deze optie uitgeschakeld houden omdat jouw bij Savvii site al hiervoor geconfigureerd is.