Site optimalisatie: opschonen & updaten (stap 1/3)

Gewijzigd op Thu, 17 Feb 2022 om 02:22 PM

De eerste stap in het optimaliseren is: zorg dragen voor je website. Net als een auto of huis dat niet onderhouden wordt zal het in verval raken. Het argument "maar ik heb al een jaar niets aan mijn site gedaan" is eigenlijk een tegenargument voor slechte performance en geïnfecteerde sites. Onderhouden van een website betekent onder andere het bijhouden van alle mogelijke updates, meegaan met technologieën en controle.

Deze twee indicatoren geven aan dat er updates beschikbaar zijn voor: WordPress, plugins of thema's.Updaten WordPress (core)

Zodra je (als admin) inlogt op je WordPress site zal je een melding krijgen wanneer er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is:

WordPress heeft updates.


Sommigen zullen ooit problemen hebben gehad met updates, maar dit gaat doorgaans gewoon goed. Daarnaast bieden we bij Savvii een snapshot / backup service waardoor je snel een eventueel mislukte update ongedaan kan maken door een snapshot van de afgelopen nacht terug te zetten. Probeer updates altijd uit te voeren. Naast optimalisatie van je code (die de snelheid vaak ten goede komt) worden ook eventueel ontdekte veiligheidslekken gedicht. Updaten van je WordPress is dus voor de snelheid en veiligheid van belang.


Verwijderen & updaten plugins

Na de WordPress-installatie is het zaak dat je de plugins van je website onderhoudt. In eerste instantie raden we aan om door je lijst me plugins te kijken om te zien welke plugins je weg kan gooien. Gebruik je een plugin niet, staat een plugin op inactief of gebruik je een plugin maar eens in de x aantal maanden? Dan is het het overwegen waard om de complete plugin te verwijderen. Elke (inactieve) plugin wordt ingeladen door Wordpress en vormt dus een vorm van vertraging. 


Zodra je de lijst met plugins hebt opgeschoond en hebt ontdaan van niet-gebruikte en gedeactiveerde plugins kan je de overgebleven plugins gaan updaten. Op de pluginspagina van je WordPress-installatie zal je zien welke plugins allemaal verouderd zijn.

Twee plugins, één up-to-date en de ander met beschikbare updates.


Je hebt in WordPress de keuze om ze allemaal tegelijk of één voor één te updaten. Hierbij geldt hetzelfde als bij het updaten van WordPress zelf: wij maken snapshots / backups dus je kan altijd terugkeren naar een variant van je website van voordat je je updates door hebt gevoerd. 


Verwijderen & updaten thema's

De laatste van de drie grote maar simpele stappen voor siteoptimalisatie is vrijwel hetzelfde als de plugins. Hetzelfde geldt namelijk voor de geïnstalleerde thema's.


Drie thema's met beschikbare updates.


Vaak wordt WordPress geleverd met één of meerdere standaardthema's. Deze thema's worden zelden tot niet gebruikt door gebruikers die er direct een eigen thema op zetten. Vaak worden de standaardthema's alleen dan niet verwijderd. Ons advies hierin: verwijder alle niet-gebruikte thema's met uitzondering van het meest recente, door Wordpress meegeleverde, thema. Hier zou je dan nog op terug kunnen vallen, mocht je met je eigen thema in de problemen komen.


Update PHP

Percentage van websites per PHP versie

Percentage websites per PHP versie.


Op ons platform bieden we op het moment van schrijven vier versies van PHP aan: 5.6, 7.0, 7.1 en 7.2. De PHP 7 serie heeft een aanzienlijke snelheidsverbetering meegemaakt ten opzichte van de PHP 5 serie. Met snelheden tot 30% sneller en 40% efficiënter geheugen gebruik is een upgrade van PHP een van de makkelijkste zaken om de snelheid van je site te optimaliseren. Bovendien stopt de ondersteuning van PHP 5.6 binnen het komende jaar dus is het aan te raden om je site zo snel mogelijk naar PHP 7.0 te zetten. Je past dit per site aan via het admin panel op admin.savvii.nl.


Savvii updates (core & plugins)

Wij bieden bij Savvii de dienst aan om de Wordpress core en plugin updates uit te voeren voor je site. Meer informatie hierover vind je op onze betreffende support pagina.

 

Extra bronnenAlle stappen uit dit stappenplan

Stap 1: opschonen & updaten (hier ben je nu)

Updaten en opschonen van alle extra elementen van je website.

Stap 2: caching

Instellen van onze Varnish caching en eigen caching plugins

Stap 3: analyseren van bottlenecks

Een iets meer technische handleiding voor het analyseren van verdere vertragingen

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren